Jellyfish

De droom van koning Triton. Deze guerrilla lichtshow maakt overal een dansvloer. Benodigdheden: Vloer. De rest zit ingebouwd. Het leger kwallen en Pussy de octopus strijden onder aanvoering van de VJ voor de verlichting van het volk.

  • Volledig mobiele installatie
  • Live besturing
  • Led / Lasers / Stroboscoop
  • Wifi

Techniek

Om deze installatie volledig mobiel te laten zijn moest een sturing worden bedacht die net zo mobiel is als de kwallen en octopus zelf. De sturing moet robuust genoeg zijn om een festival te overleven, en daarnaast draagbaar en makkelijk te bedienen. Een laptop viel dus af.

Er is gekozen om een SNES controller te gebruiken voor de bediening. Omdat deze na bijna 30 jaar mishandelen nog steeds feilloos functioneert, hoeven we ons over robuustheid geen zorgen te maken. De controller ligt makkelijk in de hand en de retro herinnering maakt het af. Aan de controller is een klein kastje bevestigd met accu en controller chips.

De controller stuurt 60fps live video data naar de kwallen en octopus. Zij laten de pixel data zien, maar doen zelf geen berekeningen. De controller berekent aan de hand van de input van de VJ welke patronen er zichtbaar zijn en hoe deze samenhangen. Zo is er altijd een geheel de patronen, en is het bovendien eenvoudig om nieuwe programma’s te laden: Alleen de centrale controller hoeft te worden ge-update.

De kwallen hebben oplichtende tentakels en tientallen gekleurde leds die verschillende delen van de kwal in andere tinten kunnen laten oplichten. De octopus heeft lasers en 8 stroboscopen voor een extra boost.