Semaphore

Kijk daar heb je Semaphore! Deze Ledinstallatie is een prachtige backdrop of decorstuk. Met z’n 6 meter doorsnee vult Semaphore de dansvloer met licht. Z’n vele standen, van stroboscope naar regenboog, liefdesmuur naar onweersbui, zorgen ervoor dat Semaphore altijd kan aansluiten op de sfeer op de dansvloer.

Techniek

De installatie wordt bestuurd vanaf een laptop. Er moest worden bedacht hoe de relatief grote afstand naar de sturingslaptop overbrugd kon worden. Uiteindelijk is gekozen voor ethernet, niet alleen vanwege het robuuste karakter van het signaal, maar ook omdat het werkt met standaard apparatuur dat opschalen gemakkelijk maakt. De laptop stuurt het signaal uit over de netwerk poort, en via standaard netwerkkabel en switches wordt het signaal ontvangen door nodes die vervolgens de leds aansturen.

De aansturing zelf moet stabiel, overzichtelijk en intuïtief zijn, omdat het wenselijk is regelmatig nieuwe patronen weer te geven. Multischriever ontwikkelde daarom een plug-in voor Quartz composer die de video output van dit programma rechtstreeks kan weergeven op elke led installatie. Zo zijn ontwikkelde patches niet alleen bruikbaar voor Semaphore, maar ook toekomstige installaties.